The Power of Flower
Idag föreställer Endast cirka tio procent av Sveriges statyer namngivna kvinnor – något som formar vår världsbild, inte minst våra barns. Vi vill bidra till förändring! För fjärde året riktar Interflora i samband med internationella kvinnodagen ljuset mot kvinnan genom att låta våra florister smycka alla namngivna kvinnliga statyer i hela landet med blommor. Dels för att hylla, men också för att lyfta den ojämna fördelningen mellan kvinnor och män i det offentliga rummet.
På Interflora.se hittar du mer information och bilder på landets smyckade statyer.Interflora.se
Amalia Elisabeth Eriksson
1824 - 1923
Entreprenör, första kommersiella tillverkaren av polkagrisar
Amalia Eriksson var först i världen med att tillverka polkagrisar till försäljning. Hon lade därmed grunden till den lukrativa industri som satt staden Gränna på världskartan.
Amalia Eriksson föddes 1824 i Jönköping, under mycket enkla förhållanden. Hela hennes liv kom att präglas av de smittsamma infektionssjukdomar som utgjorde några av de vanligaste dödsorsakerna under 1800-talet. Redan år 1833 dog hennes mor, pigan Ingeborg Andersdotter. Det följande året förlorade hon sin far, hovslagaren Jonas Lundström, och en av sina systrar i den koleraepidemi som då svepte in över Jönköping. Det finns uppgifter om att familjen hade sammanlagt fem barn, men hur många av Amalia Erikssons syskon som överlevde, och vad som sedan hände med dem, är okänt. Själv placerades hon i fosterfamilj, hos artilleristen Anders Bygrén och hans maka Maria Berglund.
Läs resten av Amalias levnadshistoria här.
Publicerat 2020-03-02
Amalia Elisabeth Eriksson, www.skbl.se/sv/artikel/AmaliaEriksson, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Linnea Åshede), hämtad 2021-03-10.